Bardzo smaczna pieczeń, polecam dla tych, którym znudziły się tradycyjne mielone.
Doskonała do kanapek na zimno lub do obiadu na ciepło, polana sosem.
Składniki:
2 jajka
1 cebula
1 łyżka musztardy stołowej
1/2 szklanki wody(szklanka=250 m)l
4 czubate łyżki bułki tartej
1 łyżka czubata przyprawy do mięsa mielonego
pieprz
sól
20 dkg żółtego sera
20 dkg szynki wędzonej lub tradycyjnej
Opis:
Łopatkę zmielić przez maszynkę razem z cebulą.
Dodać jajka, bułkę tartą, wodę i przyprawy.
Wszystko dokładnie wyrobić.
Formę do keksa posmarować lekko tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą połowę mięsa przełożyć do blaszki, dokładnie uklepać .
Po środku ułożyć plastry szynki i sera żółty.
Wyłożyć resztę mięsa i znów dokładnie uklepać.
Piec w 180 st C około 55-60 min aż pieczeń zacznie odchodzić od boków i na wierzchu złapie kolor.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz