Rozgrzewająca zupa szczawiowa, na zimowe obiady.
Wystarczy jako jedno danie, z racji, że jest w nim wkładka mięsna.
Składniki:
70 dkg chudych żeberek wieprzowych
1 mały por
1 mała pietruszka
1/4 selera
1 marchew
7 ziemniaków
liść laurowy
ziele angielskie 3 ziarna
pieprz 5 ziaren
sól
pieprz mielony
szczaw konserwowy 1 słoiczek 350 gram(może być kupny)
śmietana do zup 18% 250 gram
2,5 litra wody
jajka na twardo
zielona natka z pietruszki
Opis:
Żeberka umyć,pokroić na porcję,zalać wodą i zagotować,zszumować. Dodać cienko pokrojony por,starte warzywa na tarce,na grubych oczkach,oraz listek,ziele sól i pieprz,gotować do miękkości. Miękkie żeberka wyjąć z garnka,dodać ziemniaki,gotować aż będą miękkie,następnie wlać szczaw,gotować 5 min.Śmietanę rozrobić w garnuszku z gorącą zupą,żeby nie było grudek,zaprawić(nie gotować). Z żeberek wyjąć kości,pokroić,włożyć do zupy,dodać posiekaną natkę z pietruszki,doprawić mielonym pieprzem i solą,dokładnie wymieszać. Wlać na talerze,posypać ugotowanym na twardo jajkiem startym na tarce na grubych oczkach.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz